Matto nostattaa koko kotisi tunnelmaa. Oikean sävyinen ja kokoinen matto muuttaa helposti koko kodin ulkonäköä. Mutta maton vaihtaminen on kallista eikä kukaan siksi halua vaihtaa mattojaan säännöllisesti. Eli on tärkeää pohtia mattojen kestävyyttä, kun valitset mattoa kotiisi. Näin kalliit mattosi eivät kulu nopeasti. 

Jos et haluat käydä mattokaupoilla joka toinen päivä, tarvitset ehdottomasti kestävän maton. Maton kestävyys riippuu valmistamiseen käytetystä materiaalista. Esimerkiksi TrendCarpetin muovimatto on valmistettu muovista, joka on erittäin kestävä materiaali. Päinvastoin silkkimatot ovat vähemmän kestäviä, koska silkki on luksusmateriaali ja helposti rikkoutuvaa.  

Kestävät mattojen materiaalit ja tyyli

Löytääksesi pitkäikäisen maton sinun täytyy ensin tarkistaa maton materiaali. On olemassa useita kestäviä materiaaleja, kuten – 

Villa

Jos etsit mattoa luonnollisesta materiaalista, sinun kannattaa päätyä villaan. Se on luonnollinen kuitu, jolla on lukemattomia ominaisuuksia. Se on esimerkiksi hypoallergeenista, ehkäisee palamista, ei tahraannu helposti ja mikä tärkeintä on todella kestävää. Villamattosi kestää helposti paljon kävelyä ja tahroja. Lisäksi villamatot on helppoa puhdistaa kotona. Eli luonnollinen ja kestävä mattomateriaali on villa. 

Muovi

Muovimatto on yksi kestävimmistä matoista. Ne eivät rikkoudu tai kulu helposti. Kyse on ihmisen tekemästä materialaista, jota ei voida vahingoittaa helposti. Muovimatot valmistetaan erityyppisistä muovimateriaaleista. Jopa kierrätettyä muovia käytetään ja siitä luotu muovimatto näyttää upealta. Useimmiten käytetyt muoviset materiaalit matoissa ovat – 

Nailon – Tämä on uskomattoman pehmeä muovinen materiaali, jolla luodaan mukavia ja rauhoittavia mattoja. Lisäksi nailon ei repeä, on helppoa puhdistaa ja tuo monipuolisuutta ominaisuuksillaan. Nailon ei ole tahratonta luonnostaan vaan se käsitellään imemään nestemäiset tahrat itseensä. 

Polyesteri – Nykyään erilaisia tekniikoita käytetään erittäin pehmoisen ja tahrattoman polyesterin valmistukseen. Polyesterimuovista valmistetut matot ovat äärimmäisen pehmeitä ja miellyttävän näköisiä. 

Polypropyleeni – Polypropyleeni saattaa olla kestävää, kun sitä verrataan polyesteriin ja nailoniin, mutta se on silti erittäin herkkä muovinen materiaali. Sitä käytetään eniten silmukkamatoissa, joissa kestävyys ei ole ongelma.  

Silmukka

Silmukkamatot kuuluvat kestävien mattojen kategoriaan, koska ne on valmistettu silmukoista ja leikkaamattomasta langasta. Maton nukan korkeus riippuu siitä, kuinka matala ja tiukka luksustasoisen maton rakenne on. Silmukkamatot kestävät helposti jatkuvaa käyttöä. Ne myös piilottavat tahrat. 

 Jos sinulla on lapsia, silmukkamatot kestävät paljon pahoinpitelyä. Mattojen pohja on todella syvällä, joten sinun ei tarvitse imuroida niitä säännöllisesti. Voit imuroida silmukkamatot vain toisinaan ja se riittää. 

Leikattu

Tämä on toinen kestävää tyyppiä oleva mattokategoria. Erittäin pehmeät leikatut lankamatot sopivat makuuhuoneeseen, olohuoneeseen tai muihin kodin tärkeisiin paikkoihin. On olemassa viittä suosituinta materiaalia, joita käytetään leikattujen mattojen valmistukseen: sametti, saxony, sarka, shag ja kaapeli. Jokaisesta materiaalista valmistettu matto on erilainen materiaaliltaan ja tyyliltään. Tärkein ero leikattujen mattojen tyyleissä on se, kuinka lankoja on pyöritetty. Tämä vaikuttaa suuresti kestävyyteen. 

Esimerkiksi pörröiset saxony-matot ovat täydellisiä vähemmän käytetyille alueille, kun taas pörrömatot sopivat enemmän käytetyille alueille. Leikattuja mattoja on saatavilla monia erilaisia, mutta kestävää mattoa etsittäessä: mitä tiukempi kierre, sitä kestävämpi matto. 

Leikattu & silmukka

Kuten otsikko kertoo, leikattu- ja silmukkamatto yhdistää kummankin tyylin ominaisuuksia. Pitkät leikatut kuteet ja silmukat ovat osa tätä tyyliä. Nämä matot ovat todella kestäviä ja selviävät kovastakin käytöstä ja tahroista. 

Eli jos et halua korvata mattojasi säännöllisesti uusilla, pohdi kestävyyden eri puolia ennen maton ostamista. Näin voit ostaa kalliinkin maton, koska et joudu vaihtamaan sitä lähiaikoina. 

About Admin

Sawyer Cole Harris: Sawyer, a DIY enthusiast, shares home project tutorials, woodworking tips, and creative ways to personalize your space.

Similar Posts